Strategi för miljödatahantering
Webbinarium 20 september 2018
Den 20 september 2018 genomfördes ett webbinarium om Strategi för miljödatahantering. Den myndighetsgemensamma strategin förvaltas av en förvaltningsgrupp under Miljöinformationsrådet och lyfts bland annat fram som ett positivt exempel av OECD i deras Digital Government Review of Sweden. Förvaltningsgruppen för Strategi för miljödatahantering bidrog med sina erfarenheter och diskuterade nuläge och framtid.
Vi tog bland annat upp:
Miljöinformationskonferensen 2018
Konferens 17–18 april 2018
Moderator: Eva Thörnelöf, Naturvårdsverket.
Dag 1 innehöll bland annat ett antal kortare blixttal och så kallade ConverStations (ett slags bordssamtal) kring aktuella case om innovationer, kopplat till de förslag på förändringsprinciper som tidigare arbetats fram (se webbinarierna om detta) och som beslutades av miljöinformationsrådet i samband med konferensen.
Dag 2 var en fördjupningsdag för Smartare miljöinformations program, expertforum och arbetet med öppna data.
Presentationer:
Dag 1
Dag 2
Smartare miljöinformation – vägledande förändringsprinciper för samverkan
Webbinarium 26 januari 2018
På webbinariet berättar vi på Naturvårdsverket vad vi menar med vägledande principer för samverkan, varför vi behöver gemensamma principer, vad andra har gjort som vi kan utgå ifrån, hur långt vi kommit och hur processen ser ut framåt. För att få principerna robusta och användbara behöver de tas fram i samverkan. Webbinariet är en del i denna process, där synpunkter, kommentarer och frågor lämnades av deltagarna.
Talare: Åsa Söderberg, Thérèse Nordenvall, Ulrika Domellöf-Mattsson och Johan Wulf, från Naturvårdsverket.
Presentation:
Inspelning:
Hur du kan använda Wikipedia för att nå ut med din information!
Webbinarium 17 januari 2018
Här förklaras hur Wikipedia och Wikidata kan användas för att sprida information och data. Du får även se och höra om ett projektet kring data om vatten, som vattenmyndigheten i Södra Östersjön nyligen genomfört.
Om du söker på internet hamnar oftast Wikipedia överst i sökträfflistan. Sedan några år finns information om 65 000 svenska sjöar i Wikipedia. Information som är framtagen av vattenmyndigheterna, SMHI och SLU och har publicerats av en volontär på Wikipedia.
Talare: Niklas Ambervik (Havs och vattenmyndigheten), Niklas Holmgren (Vattenmyndigheterna) och Andre Costa (Wikimedia).
Inspelning:
Öppna data - projektresultat och framtida arbete
Webbinarium 28 november 2016
Webbinariet presenterade bland annat:
- Hur du kan dra nytta av projektets resultat.
- De två nya processer som tagits fram för att stötta en organisations arbete med att skapa öppna data – framtagna för hela den offentliga sektorn.
- Ett verktyg för att mäta kvaliteten i arbetet med informationshantering.
- Några viktiga vägval för arbetet och hur vi driver arbetet med öppna data framåt.
Talare: Ulrika Domellöf Mattsson, Öppna data-ansvarig handläggare, Naturvårdsverket och Björn Hagström, konsult, Naturvårdsverket
Digitalisering i samverkan ger nya möjligheter för smartare miljöinformation
Webbinarium 24 maj och 2 juni 2016
Naturvårdsverket har fått ett nytt regeringsuppdrag att verka för smartare miljöinformation inom regeringens satsning "Digitalt först". Uppdraget innebär att vi behöver tänka nytt om hur vi kan jobba så att information samlas in effektivt och görs mer tillgänglig. Detta arbetssätt behöver formas tillsammans med andra aktörer inom miljösektorn. Som ett steg i det arbetet har vi under våren bjudit in till två öppna webbinarier. Det ena genomfördes den 24 maj och det andra tillfället var den 2 juni.
Delar av innehållet
Naturvårdsverket berättade om:
- regeringens uppdrag och hur digitaliseringsområdet utvecklas just nu
- vad miljösektorn gemensamt behöver uppnå och förutsättningarna för det
- hur vi kan arbeta med uppdraget
- kommande steg
Talare: Anna Otmalm, processledare för Digitalt först, Naturvårdsverket
Webbinarievärdar: Johan Wulf och Åsa Söderberg, enheten för integrerad miljödataförsörjning, Naturvårdsverket
Presentation:
Inspelning:
Målmodell för miljöinformation
Webbinarium 26 och 27 oktober 2016
Naturvårdsverket bjöd in till två öppna webbinarier om den övergripande målmodell kring miljöinformation som ska arbetas fram inom regeringsuppdraget Digitalt först – smartare miljöinformation. Webbinarierna var en mötesplats för de som ville veta mer om modellen och en möjlighet att komma med input till arbetet. Det ena webbinariet genomfördes den 26 oktober och det andra tillfället var den 27 oktober med samma innehåll.
Webbinarierna tog bland annat upp
- Vad har hänt, vad gör vi just nu?
- Hur tar vi fram förändringsmål?
- Hur kopplar vi mål till nyttor och leveranser?
- Vilka mål ser vi framför oss?
- Kommande steg
Talare: Anna Otmalm, processledare för Digitalt först – Smartare miljöinformation, Johan Wulf och Åsa Söderberg, båda programledare inom Digitalt först – Smartare miljöinformation, alla från Naturvårdsverket.
Presentation:
Inspelning: